Bomen
Het afgelopen jaar heb ik meer dan 50 bomen helpen planten. Dat ging dan om de bomen die ik vorig jaar als afscheidsgeschenk heb gegeven. Het waren allen zomereiken, een mooie inheemse boom. Bij sommige hebben ik echt met de schop gewerkt, bij anderen maar gedaan alsof, maar ik vond het telkens een fijne gebeurtenis. Ik hoopte daarmee ook anderen te inspireren om meer bomen te planten en om een boom of bomen als geschenk te geven. Hoe meer bomen er zijn, hoe meer er geplant worden, hoe beter voor ons allemaal.
Los van het feit dat bomen in mijn tuin en in mijn woonomgeving mij een goed gevoel geven en dat ik graag wandel in een bosrijke omgeving, zijn bomen belangrijk. Ze zijn een noodzakelijk middel in de strijd tegen de klimaatopwarming. We weten dat al jaren en stilaan begint iedereen dat te beseffen. Zeker niet het enige middel maar wel een belangrijk instrument dat je zonder veel moeite zelf kan organiseren. Niets is zo gemakkelijk als een boom kopen en planten. Helemaal niet duur, voor ongeveer 50 euro heb je bij een boomkwekerij al een jonge boom die je gemakkelijk zelf kan planten. Tips and tricks krijg je mee of vind je op het internet. We moeten niet alleen naar de overheid kijken om de klimaatproblematiek aan te pakken. We kunnen zelf ook heel wat doen.
Kijk maar eens op Google, overheden bijna overal ter wereld zijn bezig met het aanplanten van bomen. Bijna overal, want je hebt ook types als president Bolsonaro van Brazilië die het Amazone woud laat afbranden. Maar in vele landen, regio’s en steden is men bezig met vergroening. Zo las ik onlangs dat Parijs de gekende Champs-Elysées wil omvormen tot een groene long, met meer bomen en struiken en minder plaats voor auto’s. Onze buren uit Nederlands- Limburg hebben een 1 miljoen bomen plan. In 2017 heeft men in India maar liefst 66 miljoen bomen geplant in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Een kleinschaliger initiatief vind je in de kustgemeente Bredene waar het gemeentebestuur een subsidie van 15 euro geeft aan elk gezin dat een boom plant.
De Limburgse steden en gemeenten laten zich ook niet onbetuigd. De meesten hebben een bomenplan, ongeveer de helft heeft gebruik gemaakt van het Klimaatbomenfonds van de Stichting LSM waardoor er vorig jaar 3500 bomen extra in onze provincie werden geplant. Nog ver van de 100.000 die ik ooit heb vooropgesteld, maar zeker een stap in de goede richting.
De Vlaamse overheid wil tegen 2023 4000 hectare nieuwe bossen aanplanten en heeft daarvoor een campagne gelanceerd op www.plantjeeigenbos.be.
Bomen zijn overal belangrijk en nodig maar voor mij moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het aanplanten van bossen en het planten van bomen in de kernen van steden en gemeenten. Daar waar mensen wonen. Beiden zijn belangrijk, beiden zijn noodzakelijk en verdienen alle aandacht.
Ik roep op om meer bomen te planten in de woonkernen, kort bij mensen, scholen, instellingen en bedrijven. Daar hebben bomen een rechtstreekse impact op onze gezondheid omdat ze verkoeling brengen, zorgen voor zuurstof en het fijnstof uit de lucht zuiveren. Plaats is er in elk geval genoeg. Ik zie elke dag honderden plaatsen waar bomen kunnen geplant worden. Op het openbaar domein, langs wegen, op parkings, op bedrijventerreinen, in scholen, noem maar op. In tuinen, niet te vergeten. Ook in uw tuin?
Het spijt me voor die mensen die niet houden van bomen in hun straat omwille van de bladeren die elk jaar afvallen. Die in hun ogen de straat vervuilen. Maar daar mogen we vandaag absoluut geen rekening meer mee houden.
Hiermee sluit ik dit kort pleidooi voor het planten van bomen af. Er worden dagelijks ook bomen gekapt, sommige terecht, andere illegaal, dus moeten we er voor zorgen dat er veel meer in de plaats komen. Daar kunnen we allemaal aan meewerken. Doe bijvoorbeeld zoals in Wellen, schenk je geliefde een boom bij Valentijn.
We gaan daarmee het probleem van de klimaatopwarming niet oplossen maar elke inspanning telt.